Ciasteczka malinowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanka
  • cukier

    0,4 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • margaryna

    180 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • białko

    2 szt
  • cukier puder

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • malinki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników zagniatamy ciasto i wkładamy owinięte folią do lodówki na 30 min. Do ciasta nie dodajemy więcej mąki mimo, że będzie lepkie, bo się zrobi zbyt kruche i ciężko będzie rozwałkować do wykrawania ciasteczek. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na placki grubości ok 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 170 st ok 15-20 min. Robimy lukier z białek, cukru pudru, soku z cytryny i malinek. Miksujemy wszystko. Po wystudzeniu, ozdabiamy ciasteczka wedle gustu i pomysłowości lukierem i rodzynkami lub dekorkami lub kokosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat