Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa makowa 160 gram
mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2-3 łyżki
masło 1 łyżeczka
dżem śliwkowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Kroki postępowania

1
Do miski przełożyć masę makową. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.
Krok 1 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
2
Następnie dodać proszek oraz jajko i zagnieść ciasto. Dodać masło i dokończyć zagniatanie ciasta. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dodać mleko i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i powinno odchodzić od ręki.
Krok 2 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
3
Na blacie posypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i wyciąć foremką ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką wyciąć dziurki.
Krok 3 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
4
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i kłaść całe ciastko, na wierzchu delikatnie ulożyć ciastko z dziurką i włożyć łyżeczką dżemu. W miseczce wymieszać syrop barmański z przegotowaną wodą i mieszanką posmarować ciasteczka. Piec w 180 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Smacznego!
Krok 4 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.03.2015 10:31
bardzo dobre
Betina#45 15.03.2015 10:18
piękne ciasteczka ! ale słodkości
as28 14.03.2015 22:04
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak