Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

    160 gram
  • mąka pszenna

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    2-3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • dżem śliwkowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
Do miski przełożyć masę makową. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.
Krok 2 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
Następnie dodać proszek oraz jajko i zagnieść ciasto. Dodać masło i dokończyć zagniatanie ciasta. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dodać mleko i wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i powinno odchodzić od ręki.
Krok 3 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
Na blacie posypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości 2 mm i wyciąć foremką ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką wyciąć dziurki.
Krok 4 - Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym foto
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i kłaść całe ciastko, na wierzchu delikatnie ulożyć ciastko z dziurką i włożyć łyżeczką dżemu. W miseczce wymieszać syrop barmański z przegotowaną wodą i mieszanką posmarować ciasteczka. Piec w 180 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 15.03.2015 10:31
bardzo dobre
Betina#45 15.03.2015 10:18
piękne ciasteczka ! ale słodkości
as28 14.03.2015 22:04
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat