Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruche z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 6 lasek
mąka pszenna 1 1/2 szklanka
masło 80 gram
jajko 2 sztuki
sól
cukier 1/4 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruche z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wbijamy jajka. Jedno jajko rozdzielamy. Oddzielamy białko, będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek. A żółtko dodajemy do ciasta.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą umieszczamy w lodówce na około 30 minut.
Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wycinamy romby.
Krok 1 - Ciasteczka kruche z rabarbarem foto
2
Laski rabarbaru kroimy na odcinki około 5-6 cm.
W ciasto zawijamy rabarbar.
Krok 2 - Ciasteczka kruche z rabarbarem foto
3
Układamy ciastka na papierze do pieczenia i każde malujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.

Smacznego :)
Krok 3 - Ciasteczka kruche z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.07.2013 13:50
ciekawy pomysł:-)
IwonaDD 20.07.2013 10:05
bardzo fajne połaczenie smakowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak