Ciasteczka kawowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    250 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    3 szczypty
  • masło

    250 g
  • cukier

    200 g
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka

Krem

  • kawa rozpuszczalna

    5 łyżeczek
  • gorąca woda

    60 ml
  • cukier

    150 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka kawowe foto
Przygotować ciasto: w misce zmiksować masło miękkie pokrojone w kostkę, cukier, i olejek waniliowy na gładką masę.
Krok 2 - Ciasteczka kawowe foto
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodać do masy maślanej i razem miksować do uzyskania sztywnego ciasta.
Krok 3 - Ciasteczka kawowe foto
Zrobić małe kulki z ciasta ( nie zgniatać, podczas pieczenia same się spłaszczają) i wyłożyć na blachę pokrytą folią do pieczenia zachowując ok. 5 cm odstęp. Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na 10-13 minut (ciasta wystarcza na ok 18-20 pojedynczych ciasteczek).
Krok 4 - Ciasteczka kawowe foto
Przygotować krem: zaparzyć kawę rozpuszczalną w szklance. Wlać kawę na małą patelnię i dodać cukier. Całość wymieszać i podgrzać na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu.
Krok 5 - Ciasteczka kawowe foto
Następnie ubić żółtka na jasno żółtą masę.
Krok 6 - Ciasteczka kawowe foto
Wlewać powoli do masy z żółtek syrop kawowy cały czas miksując do połączenia się składników. W garnku zagotować wodę i umieścić misę z masą kawową tak aby zatrzymała się na jego ściankach i gotować w ten sposób na parze mieszając masę aż uzyska się gęstą konsystencję. W osobnej misie nalać zimną wodę i włożyć do niej miskę z masą kawową do wystudzenia.
Krok 7 - Ciasteczka kawowe foto
Dodać do wystudzonej masy pokrojone w kostkę miękkie masło (jeśli masło jest zbyt twarde można rozmiękczyć przez 30 sekund w mikrofali, nie dłużej gdyż zacznie się topić i będzie zbyt płynne). Wszystko zmiksować na gładki krem. Smarować ciasteczka i łączyć ze sobą po 2 sztuki. Włożyć ciasteczka do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mancia w kuchni 16.04.2015 12:00
ale pyszności...
Kolorowa 20.03.2015 20:14
pyszne ciasteczka :)
Internetowa Kuchnia 20.03.2015 19:23
ale fajneee
Grazyna0211 20.03.2015 15:58
smaczne ciasteczka
Megg 20.03.2015 14:16
wspaniałe do kawusi
Monika-twin 20.03.2015 14:02
fajne ciastka.
gosia56 20.03.2015 12:46
na pewno pyszne porywam jedno ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat