ciasteczka karmelowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    225 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • orzechy

    1 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Na koniec wmieszaj orzechy.Ciasto podzielić na dwie części, lekko spłaszczyć owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Stolicę podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm. Pokrój na kwadraty lub wykrawaj kształty foremkami, ponakłuwaj lekko widelcem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190C i piecz do zrumienienia ok. 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 22.07.2011 09:14
Proste, szybkie i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat