Ciasteczka karbowane z marmoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    220 g
  • cukru pudru

    100 g
  • żółtka

    2
  • mąki pszennej

    300 g
  • mąki ziemniaczanej

    50 g
  • cukru waniliowego

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • twarda marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Masło umieścić w misce miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając.
Krok 2 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Dodać żółtka i cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Do masy maślanej dodajemy obydwie mąki i sól.
Krok 4 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Miksować na gładką masę.
Krok 5 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Masę ciasteczkową zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 40 minut.
Krok 6 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak ja przygotować ciasteczka w maszynce do mielenia.
Krok 7 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Blaszkę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia, na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka nałożyć kleks marmolady.
Krok 8 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Ja zrobiłam jeszcze ślimaczki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
Krok 9 - Ciasteczka karbowane z marmoladą foto
Wyjąć i ostudzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łucja 01.10.2013 10:20
pyszne ciasteczka :)
caralajna 01.10.2013 07:30
fajne ciacha
malaczarna23 30.09.2013 17:14
fajne ciasteczka:) lubię takie z maszynki:)
Barbara13 30.09.2013 14:47
Uwielbiam takie ciasteczka,znikają w mgnieniu oka:)
sylwia_mc 30.09.2013 12:42
Polecam bardzo szybko znikają ze stołu
pati100015 30.09.2013 12:32
pyszności - często robię podobne, tylko trochę inną techniką , ale chętnie wypróbuję Twoją

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat