Ciasteczka gryczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki gryczane

    1 szklanka
  • mąka gryczana

    1/2 szklanki
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • rodzynki

    garść
  • jajko

    1
  • słonecznik łuskany

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Płatki, słonecznik, rodzynki i siemię zalewamy w misce wodą, aby całość napęczniała. Wody tyle ile potrzeba do sklejenia się masy.
2. Po mniej więcej pół godzinie wbijamy do masy jajo, wsypujemy mąkę i mieszamy całość. Masa nie będzie bardzo zbita, może się rozwalać. Do formowania ciasteczek warto zwilżyć dłonie wodą.
3. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 30 -35 minut.
ALe Pyszota
Ciasteczka nie należą do słodkich dlatego zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystkim przypadną do gustu. Ewentualnie można dodać trochę miodu naturalnego, a wtedy gryczany smak zostanie trochę zniwelowany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat