Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka dwukolorowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
proszek do pieczenia
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka dwukolorowe

Kroki postępowania

1
500 g mąki,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki cukru waniliowego,
150 g cukru,
350 g masła,
2 łyżki kakao,
1 garść pokruszonych orzeszków.
Krok 1 - Ciasteczka dwukolorowe foto
2
W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy 2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i układamy na nim wałek z ciasta ciemnego. Zawijamy jasne ciasto dookoła ciemnego.
Krok 2 - Ciasteczka dwukolorowe foto
3
Owijamy nasz wałek w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy w plasterki i posypujemy orzeszkami. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasteczka dwukolorowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 15.01.2014 18:54
Świetne ciasteczka :)
everay 15.01.2014 11:55
świetne:)))
Czyki 15.01.2014 10:41
Super ciasteczka:)
dodi 15.01.2014 08:41
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak