Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowe z masą orzechową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 250 gram
masło 125 gram
cukier puder 65 gram
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
skórka z cytryny 1/2 sztuki

masa

cukier 250 gram
woda 1/8 szklanki
cytryna 1 sztuka
orzechy 200 gram
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe z masą orzechową

ciasto - Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

masa - Z wody i cukru ugotować syrop, wsypać zmielone orzechy, dodać otartą skórkę i sok z cytryny, rum. Dokładnie ze sobą wymieszać. Ostudzić.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyciąć pożądane kształty, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Gotowe ciasteczka przekładać masą orzechową i dowolnie dekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 26.01.2015 20:21
Lubię takie nadzienia
Janina 26.01.2015 16:28
Świetne ciasteczka;)
Konczi 26.01.2015 14:19
wyglądają cudnie :) pewnie tak też smakują :))
cukiereczek 26.01.2015 12:50
idealne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak