Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Błonniczki

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 140 g
mąka pszenna typ 650 40 g
płatki owsiane 70 g
otręby żytnie 2 łyżki
cukier brązowy 130 g
cukier waniliowy 15 g
olej rzepakowy 100 ml (zimno - tłoczonego)
kefir 3 łyżki
jajko 1 sztuka
woda letnia 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
wanilia kilka ziarenek (opcjonalnie)

Porada

Gotowe ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętej puszce lub pudełku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Błonniczki

1. Do przygotowania ciasteczek potrzebny będzie nam młynek do kawy, którym rozpoczniemy przygotowywanie ciasteczek.

W młynku mielimy płatki owsiane i przekładamy je do miski. Następnie z obu cukrów (brązowego lub zwykłego oraz waniliowego) robimy cukier puder i dodajemy do zmielonych płatków.

Do zmielonych składników dodajemy obie mąki, otręby żytnie, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, wodę, olej, jajko i kefir*.

* użyłam kefiru brzoskwiniowego, choć doskonale sprawdzi się także naturalny lub inny smakowy.

Następnie ze wszystkich składników ugniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 20 minut.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Podczas pieczenia ciasteczka warto obserwować, aby się nie przypaliły.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 16.09.2014 17:58
I pysznie i zdrowo.
Wiktoria29 16.09.2014 14:39
świetny przepis
Noruas 16.09.2014 12:36
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak