Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Błonniczki
W młynku mielimy płatki owsiane i przekładamy je do miski. Następnie z obu cukrów (brązowego lub zwykłego oraz waniliowego) robimy cukier puder i dodajemy do zmielonych płatków.
Do zmielonych składników dodajemy obie mąki, otręby żytnie, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii, wodę, olej, jajko i kefir*.
* użyłam kefiru brzoskwiniowego, choć doskonale sprawdzi się także naturalny lub inny smakowy.
Następnie ze wszystkich składników ugniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na około 20 minut.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
Podczas pieczenia ciasteczka warto obserwować, aby się nie przypaliły.
Życzę smacznego! :)