Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2,2 kg
  • cebula

    40 dkg
  • miód wielokwiatowy

    200 ml
  • cukier

    1 szklanka
  • imbir

    świeży 1 czubata łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • ocet sherry

    7% 1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Śliwki umyć, wypestkować.
Krok 2 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Miód przelać do garnka, zagotować. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 3 minuty.
Krok 3 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Jak miód zacznie ciemnieć, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Wymieszać, gotować bez przykrycia tak długo, aż cały powstały płyn odparuje.
Krok 5 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Do karmelizowanej cebuli dodać śliwki, cukier i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać.
Krok 6 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Wszystko gotować bez przykrycia najpierw na dużym ogniu, a jak płyn częściowo odparuje na średnim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 1 godzinie gotowania wyłączyć gaz, garnek przykryć i odłożyć do całkowitego wystudzenia (kilka godzin).
Krok 7 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Następnie do sosu śliwkowego dodać gałkę muszkatołową i cynamon, wlać ocet. Dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Chutney śliwkowy z karmelizowaną w miodzie cebulą foto
Na małym ogniu bez przykrycia doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotowy chutney przełożyć do słoiczków, wytrzeć brzegi do sucha, zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 20 minut. Chutney podawać np. do pieczonych mięs czy wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat