Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney pomidorowo-miętowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1 kg
cebula 2 średnie
mięta do smaku
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
ocet jabłkowy do smaku
cukier 2/3 szkl.
olej 3-4 łyżki
musztarda 1 łyżka
jabłka 2 twarde
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney pomidorowo-miętowy

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać i grubo utrzeć lub dość drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać pomidory i jabłka - dusić kilka minut z dodatkiem kucharka.
Dodać posiekane drobno listki mięty, cukier, musztardę oraz trochę pieprzu - dusić w odkrytym rondelku przez 20-30 minut, aż część płynu odparuje, a całosć zgęstnieje.
Doprawić sos pieprzem, octem jabłkowym i solą - gotować na małym płomieniu jeszcze kilka minut.
Gorącym sosem napełnić niewielkie słoiczki, zakręcić szczelnymi pokrywkami i postawić dnem do góry lub krótko zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak