Chutney imbirowo - pomidorowy z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet ryżowy

    1/4 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1/4 szklanki
  • imbir starty

    1 łyżka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • pomidory krojone w zalewie

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chutney imbirowo - pomidorowy z cynamonem foto
Zaczynamy od obrania i starcia na tarce świeżego imbiru. Następnie odmierzamy ocet ryżowy i cukier, które umieszczamy w małym garnuszku, dodajemy do nich starty imbir i wszystko dokładnie mieszamy. Stawiamy powstałą mieszankę na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2 - Chutney imbirowo - pomidorowy z cynamonem foto
Gdy to nastąpi wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy cynamonu. Całość gotujemy około 20 minut aż sos zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Chutney imbirowo - pomidorowy z cynamonem foto
Sos jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ElizaT 01.12.2012 19:59
to musi być pyszne
Beatris 20.10.2012 10:35
Świetny sos.
Cukiereczek13 23.09.2012 23:27
Tak, podaje go do mięs; najczęściej do pieczeni z mięsa mielonego, ale ze schabem też smakuje świetnie. Polecam, bo tak szybko się go robi, a ma fantastyczny smak i intensywny aromat ;)
Renata22 23.09.2012 21:58
do czego zastosowałaś swój chutney? do mięsa? ślicznie podany ;)
Cukiereczek13 21.08.2012 23:53
myślę, że spokojnie może zastąpić ketchup, ale ma bardziej intensywny smak :)
JaPaqc 21.08.2012 22:33
zamiast keczupu czy bardziej musztardy?
PaniMISIOWA 21.08.2012 20:06
fajny sos, aromatyczny
Aleksandra15 21.08.2012 09:47
Muszę chyba wyprobować w najbliższym czasie ;-)
EWI 21.08.2012 09:29
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat