Chutney dyniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    500 gram
  • marchewka

    300 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • ocet jabłkowy

    1/2 litra
  • papryczka chilli

    2 sztuki
  • sól

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • dynia

    1 kilogram
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chutney dyniowy foto
Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem.
Krok 2 - Chutney dyniowy foto
Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając.
Krok 3 - Chutney dyniowy foto
Umyte pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Krok 4 - Chutney dyniowy foto
Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pacia 07.08.2014 14:02
dziś przygotuję tę zupę-wygląda bardzo smacznie:)
kuklik 17.05.2014 16:07
świetny pomysł
Klausia 21.01.2014 20:44
świetny pomysł :)
Wacław 17.11.2013 21:10
przepis w pełni zasługuje na "5" ładnie pokazany i bardzo ciekawy
barbara11561 04.05.2013 07:35
świetny,nie miałam okazji jeszcze takiego pokosztować niestety:)
alaaa 28.11.2012 21:02
kolory ma piękne,,
anemon 25.11.2012 16:21
Polecam, ja w tym roku zrobiłam niestety niedużo i już mi się kończy.
pacpaw 25.11.2012 11:43
sam taki dodatek na pewno zrobię
anemon 20.07.2012 09:18
Oczywiście, zawsze można zrobić większą porcję i zamknąć w słoikach na później. Będzie jak znalazł.
caralajna 19.07.2012 08:07
fantastyczne, zwłaszcza że można zaprawić na potem, jak nic nie ma a zwłaszcza czasu..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat