Churros z sosem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • woda

    250 ml
  • masło

    70 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szklankę wody zagotować z masłem.

Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać do zagotowanej masy, energicznie mieszając trzepaczką.

Gdy masa będzie jednolita, odstawić na chwilę aby wystygła i dodać roztrzepane jajko.

W drugim garnku gotujemy olej. Dla sprawdzenia czy jest dobry można wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy wypływa na wierzch.

Formujemy z ciastka dowolne kształty i smażymy ok 2 minuty na każdej stronie.

Do formowania churros można również użyć rękawa cukierniczego.

Usmażone kawałki najlepiej odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Moja wersja podana z sosem czekoladowym :)

SMACZNEGO !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiek2 22.08.2012 14:35
polecam :) czasem trzeba sobie dogodzić. trochę tuczące, ale moja zasada brzmi PÓJDZIE W CYCKI ;)
Cukiereczek13 18.08.2012 10:41
muszę spróbować :) nie jadłam nigdy
Aleksandra15 18.08.2012 10:25
Ciekawe, nigdy nie jadłam ;-)
Justyna Jussstiii 18.08.2012 09:41
super
Justyna Jussstiii 18.08.2012 09:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat