Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
200 g -
woda
250 ml -
masło
70 g -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
jajko
1 szt -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Churros z sosem czekoladowym
Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać do zagotowanej masy, energicznie mieszając trzepaczką.
Gdy masa będzie jednolita, odstawić na chwilę aby wystygła i dodać roztrzepane jajko.
W drugim garnku gotujemy olej. Dla sprawdzenia czy jest dobry można wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy wypływa na wierzch.
Formujemy z ciastka dowolne kształty i smażymy ok 2 minuty na każdej stronie.
Do formowania churros można również użyć rękawa cukierniczego.
Usmażone kawałki najlepiej odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Moja wersja podana z sosem czekoladowym :)
SMACZNEGO !
Komentarze (5)