Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia, że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • woda

    240 ml
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka

Polewa:

  • gorzka czekolada

    50 gramów
  • śmietanka kremowa

    1 łyżka
  • mleko 3,2%

    125 ml
  • skórka pomarańczowa

    0.5 łyżeczki
  • chili

    1 szczypta

Pozostałe:

  • olej rzepakowy

    1 litr
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Churros:

Wodę wlewam do garnka, dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję mąkę pszenną i energicznie mieszam drewnianą łyżką podgrzewając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie lśniące odstawiam do przestygnięcia.

Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. W głębokiej patelni rozgrzewam olej do temp 170 stopni. Wrzucam kawałek chleba i obserwuję czy się zarumieni po minucie. Szprycą wyciskam bezpośrednio do oleju ciasto. Churros rosną podczas smażenia i smażę tylko po 4 sztuki po dwie minuty z każdej strony. Reguluję płomień w czasie smażenia. Wykładam łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.

Sos:

Do czekolady połamanej dodaję masło, chili, skórkę, śmietanę i podgrzewam na wolnym ogniu aż się rozpuści. Zdejmuję z gazu sos zgęstnieje jak postoi. Churros podaję z sosem i pudrem.

Skórka kandyzowana:

Wyszorowane i sparzone pomarańcze ścieram na tarce o najmniejszych oczkach, zasypuję cukrem i w słoiku odstawiam do lodówki. Gotowa jest już na drugi dzień. Przechowują ją w lodówce kilka miesięcy. Cukru dodaję: skórka z jednej pomarańczy i jedna łyżka cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:14
No to prawda ja sama bym się skusiła i to na kilka szt.;)

bietka

01.02.2019 09:08
Na sam widok ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat