Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    500 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • śmietana

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżeczki
  • chrzan

    5 łyżeczek
  • żurawina

    75 g
  • bulion

    400 ml
  • tymianek

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka foto
Pierś z indyka kroimy w kostkę. Oprószamy ją solą, pieprzem i słodką papryką.
Krok 2 - Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka foto
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy indyka na rumiano z każdej strony. Indyka wyjmujemy na talerz.
Krok 3 - Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka foto
Następnie na patelnię wlewamy bulion, dodajemy chrzan. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy mięso i całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Krok 4 - Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka foto
Następnie dodajemy żurawinę i dusimy jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 5 - Chrzanowo-żurawinowy gulasz z indyka foto
Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pierniczkowo 14.10.2013 14:13
smakowity :)
Agnieszka_B 06.10.2013 22:20
Chętnie bym się wprosiła na taki obiad :)
Gary Michy 06.10.2013 19:29
Prezentuję się przepysznie :)
patryska76 06.10.2013 16:28
Ciekawy przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat