Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chrusty czyli faworki

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
20 dag
żółtko jajek
3 sztuki
gęsta śmietana
3 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
spirytus
1 łyżka
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chrusty czyli faworki

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, w środku stożka zrób wgłębienie i dodaj śmietanę, żółtka oraz spirytus, wyrób ciasto na jednolitą masę (powinno mieć konsystencję ciasta na kluski). Ciasto podziel na porcje, każdą cienko rozwałkuj i radełkiem lub nożem pokrój na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm, w środku każdego z nich zrób nacięcie i przewiń przez nie koniec paska. Tłuszcz rozgrzej w rondlu, zrób próbę, wrzucając kawałeczek ciasta - jeśli szybko wypłynie, wrzucaj porcjami faworki i smaż z obu stron. Faworki osącz na bibule i gorące posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.10.2011 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak