Chrupiący boczek wieprzowy z glazurą miodową Roberta Sowy

Chrupiący boczek wieprzowy z glazurą miodową Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Boczek wieprzowy

    1 kg
  • miód wielokwiatowy

    600 g
  • anyż

    6 gwiazdek
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • cebula

    4 szt. (średnie)
  • szałwia

    1 pęczek
  • liść laurowy

    4 liście
  • olej słonecznikowy

    do smażenia
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek posmarować olejem i lekko posolić. Boczek ułożyć na ruszcie, umieścić pod nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temperaturze 160°C na najniższej półce piekarnika (lub w wariancie sous-vide 10 godzin w temperaturze 78°C).
Przygotować glazurę miodową – do rondla wlać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i zmiażdżoną kolendrę. Całość gotować, aż płyn zredukuje swoją objętość do połowy. Cebule przekroić na pół, odkroić końcówki, można również je obrać.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej cebule płaską stroną do dołu, dodać liście laurowe i szałwię, a następnie smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię wstawić do piekarnika i zapiekać cebule 25 minut, aż mocno się zezłocą.
Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął.
Sos spod rusztu przecedzić, wlać do rondla i zredukować jego objętość o 1/3. Można również dodać trochę glazury miodowej.
Boczek posmarować glazurą, pokroić w grube plastry. Podawać z pieczoną cebulą i sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Milena

21.07.2016 08:27
Koniecznie muszę wypróbować :)

Ela427

06.02.2016 23:30
Wygląda smakowicie!!!!!!!! :D na pewno wypróbuję

Christopher

14.11.2014 22:03
Piękny boczuś.

erym

14.11.2014 19:10
no wyglada cudnie, brawo! pieknie podany...

gosia561

14.11.2014 18:21
Pięknie to wygląda

Agnieszka-87-25

14.11.2014 16:41
kuszący jest

agnieszka214

14.11.2014 16:18
super wyszedł ten boczus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat