Chrupiący boczek wieprzowy z glazurą miodową Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Boczek wieprzowy

    1 kg
  • miód wielokwiatowy

    600 g
  • anyż

    6 gwiazdek
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    4 szt. (średnie)
  • szałwia

    1 pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • olej słonecznikowy

    do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek posmarować olejem i lekko posolić. Boczek ułożyć na ruszcie, umieścić pod nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temperaturze 160°C na najniższej półce piekarnika (lub w wariancie sous-vide 10 godzin w temperaturze 78°C).
Przygotować glazurę miodową – do rondla wlać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i zmiażdżoną kolendrę. Całość gotować, aż płyn zredukuje swoją objętość do połowy. Cebule przekroić na pół, odkroić końcówki, można również je obrać.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej cebule płaską stroną do dołu, dodać liście laurowe i szałwię, a następnie smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię wstawić do piekarnika i zapiekać cebule 25 minut, aż mocno się zezłocą.
Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął.
Sos spod rusztu przecedzić, wlać do rondla i zredukować jego objętość o 1/3. Można również dodać trochę glazury miodowej.
Boczek posmarować glazurą, pokroić w grube plastry. Podawać z pieczoną cebulą i sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena 21.07.2016 08:27
Koniecznie muszę wypróbować :)
Ela427 06.02.2016 23:30
Wygląda smakowicie!!!!!!!! :D na pewno wypróbuję
Christopher 14.11.2014 22:03
Piękny boczuś.
erym 14.11.2014 19:10
no wyglada cudnie, brawo! pieknie podany...
gosia561 14.11.2014 18:21
Pięknie to wygląda
Agnieszka-87-25 14.11.2014 16:41
kuszący jest
agnieszka214 14.11.2014 16:18
super wyszedł ten boczus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat