Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
cebula biała 2 szt
czosnek 2 ząbki
mleko 2 łyżki
jajko 1 szt
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące ziemniaczane paluchy z czosnkiem i cebulką

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu przeciskamy ziemniaki przez praskę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z ziemniaczanego ciasta formujemy podłużne paluchy. Każdy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 21.04.2018 20:38
Gdy zostanie nam za dużo ugotowanych ziemniaków warto wykorzystać je w taki sposób. Paluchy są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Od dziś będą często gościły na moim stole.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak