Chrupiące ogórki z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek

    5 kilogramów
  • cebula

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • woda

    9 szklanka
  • sól

    1 szklanka

Zalewa

  • woda

    4 szklanki
  • ocet

    2 szklanki
  • cukier

    3,5 szklanki
  • ziele angielskie

    1 łyżka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe najlepiej malutkie ogórki, paprykę pokrojoną w paski, cebulę w pół-krążki wymieszać razem. Wszystko zalać wodą i zasypać solą.
Pozostawić na ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Po 3 godzinach odcedzić i włożyć do słoików.

Składniki zalewy wymieszać razem, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
Zimną zalewę wlewać do słoików. Pasteryzować ok 15-20 minut w zależności od słoików.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 20.03.2016 13:10
Ciekawy pomysł wart wypróbowania - sezon ogórkowy już niedługo:)
Wafelek2601 18.03.2016 22:33
Lubię takie ogórki
Damiano 18.03.2016 21:41
pyszne ogóreczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat