chrupiące kuleczki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • olej

  • czosnek

    3 ząbki
  • jajko

  • mąka

    1 łyżka
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy normalnie do miękkości. Następnie studzę. Przesypuję do miseczki i robię pure - ugniatam widelcem na papkę. Do środka wbijam jajko i wsypuję niepełną łyżkę mąki. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do ziemniaków. Dodaję sól, pieprz i paprykę i wszystko razem mieszam. W garnuszku rozgrzewam olej (ok 2 szklanki w zależności od wielkości garnka) Z powstałej masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego - wg upodobań. Gdy masa zbytnio mi sie klei do reki dosypuję mąki. Smażę kilka minut w rozgrzanym oleju aż się zaczną rumienić - delikatnie mieszam aby usmażyły się z wszystkich stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 30.04.2013 12:08
super,bardzo lubię
alexxxanderka 14.10.2012 08:36
ale bajer :D!
Magula 29.08.2012 10:34
super, musze wypróbować ten przepis
przejs 20.08.2012 14:20
o, zrobię :D
BeataJ 19.08.2012 21:07
super!
1j1o1l1a1 19.08.2012 13:29
pyszne :)
Monika-twin 19.08.2012 12:50
fajny przepis
Monika-twin 19.08.2012 12:50
fajny przepis
rjustysia 19.08.2012 12:27
bardzo lubię takie kuleczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat