Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrupiące kuleczki ziemniaczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
olej
czosnek 3 ząbki
jajko
mąka 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: chrupiące kuleczki ziemniaczane

Ziemniaki gotujemy normalnie do miękkości. Następnie studzę. Przesypuję do miseczki i robię pure - ugniatam widelcem na papkę. Do środka wbijam jajko i wsypuję niepełną łyżkę mąki. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do ziemniaków. Dodaję sól, pieprz i paprykę i wszystko razem mieszam. W garnuszku rozgrzewam olej (ok 2 szklanki w zależności od wielkości garnka) Z powstałej masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego - wg upodobań. Gdy masa zbytnio mi sie klei do reki dosypuję mąki. Smażę kilka minut w rozgrzanym oleju aż się zaczną rumienić - delikatnie mieszam aby usmażyły się z wszystkich stron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 30.04.2013 12:08
super,bardzo lubię
alexxxanderka 14.10.2012 08:36
ale bajer :D!
Magula 29.08.2012 10:34
super, musze wypróbować ten przepis
przejs 20.08.2012 14:20
o, zrobię :D
BeataJ 19.08.2012 21:07
super!
1j1o1l1a1 19.08.2012 13:29
pyszne :)
Monika-twin 19.08.2012 12:50
fajny przepis
Monika-twin 19.08.2012 12:50
fajny przepis
rjustysia 19.08.2012 12:27
bardzo lubię takie kuleczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak