Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące kotlety wieprzowe z sałatką z buraków
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.Posiekaj natkę pietruszki.Ubij jaja w głębokim talerzu i wymieszaj z czosnkiem i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Panierować kotlety w mące, strząsając nadmiar mąki-dalej w jajku bułce tartej.Rozgrzej trochę oleju na patelni i usmaż kotlety na złoty kolor.
2.Sałatka
Ugotuj buraki, obierz a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce sok z połowy cytryny z oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu.Obierz i pokrój cebulę na pół-piórka.Położyć rukolę na talerzu i na górze umieścić buraki. Kłaść łyżką ricottę na buraki, posypać cebulą, polać sosem (sok z cytryny+oliwa z oliwek+sól i pieprz).
Podawać z pieczywem czosnkowym.