Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące kotlety wieprzowe z sałatką z buraków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbek czosnku 1
natka pietruszki 1
jajko 2
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
kotlety schabowe 4
olej rzepakowy do smażenia
buraki czerwone 500 gram
cytryna 1
rukola 125 gram
ricotta 250 gram
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące kotlety wieprzowe z sałatką z buraków

1.Kotlety
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.Posiekaj natkę pietruszki.Ubij jaja w głębokim talerzu i wymieszaj z czosnkiem i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Panierować kotlety w mące, strząsając nadmiar mąki-dalej w jajku bułce tartej.Rozgrzej trochę oleju na patelni i usmaż kotlety na złoty kolor.
2.Sałatka
Ugotuj buraki, obierz a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce sok z połowy cytryny z oliwą z oliwek, szczyptą soli i pieprzu.Obierz i pokrój cebulę na pół-piórka.Położyć rukolę na talerzu i na górze umieścić buraki. Kłaść łyżką ricottę na buraki, posypać cebulą, polać sosem (sok z cytryny+oliwa z oliwek+sól i pieprz).

Podawać z pieczywem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.02.2014 10:26
pychota!!!!
natalia.doradca 07.11.2013 08:03
Ciekawy pomysł :)
Wojt@s
Wojt@s 07.08.2013 08:43
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak