Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłko
4 szt -
sok z cytryny
1 szt -
cynamon Prymat
1 łyżeczka -
olej do smażenia
2 łyżki -
mąka
200 g -
mleko
1 szklanka -
jajko
2 szt -
rum
3 łyżki -
cukier puder
1 łyżka -
proszek do pieczenia
0,24 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
woda gazowana
0,5 szklanki -
cukier puder
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Chrupiące jabłka w cieście aromatyzowane cynamonem
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ok.0,5 cm. Następnie skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Przygotować ciasto: mąkę połączyć z mlekiem i pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.
Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste i chrupiące racuchy posypać cukrem pudrem.
Komentarze (40)
Załaduj więcej komentarzy (30)