Chrupiące jabłka w cieście aromatyzowane cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    4 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • mąka

    200 g
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • rum

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,24 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • woda gazowana

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: mąka, mleko, woda mineralna gazowana, jajka, rum, cukier puder, proszek do pieczenia, sól.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości ok.0,5 cm. Następnie skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Przygotować ciasto: mąkę połączyć z mlekiem i pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.
Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste i chrupiące racuchy posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zbigniew1975 19.10.2013 21:19
mniam pycha
[email protected] 10.02.2012 00:45
Wygląda pysznie
agnieszka214 12.01.2012 08:30
lubiue jabłka
artur7 19.08.2011 13:06
smaczne
Anna146 10.07.2011 12:48
to może być pyszne
iwa643 26.06.2011 06:18
fajne
jasiek 05.06.2011 15:31
super deser
kriso 02.06.2011 11:55
pychota
monika154 12.05.2011 09:26
pyszne
Magdalena80 06.05.2011 22:14
brzmi kusząco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat