Chrupiąca jajecznica na suchej krakowskiej z pomidorem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2
  • sucha krakowska

    4 plasterki
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    troszkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plasterki suchej krakowskiej kroimy na kwadraty o boku ok. 1 cm. Małego pomidora parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z niego skórę. Kroimy w bardzo drobną kostkę (lub nieco większą - według uznania). Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz rzucamy suchą krakowską i smażymy. Proponuję smażyć pod przykryciem, gdyż oliwa bardzo mocno pryska na wszystkie strony. Gdy kiełbasa już się dość mocno przyrumieni dodajemy pokrojonego pomidora. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aby woda z pomidora nieco odparowała.
Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i smażymy do ścięcia.
Podsmażona sucha krakowska powinna przyjemnie chrupać w zębach :)
Najlepiej smakuje ze świeżą bułką lub tostem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat