Chrupące kuleczki z kalafiora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • jajka

    3 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • ser żółty

    10 dag
  • bułka tarta

    1 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • przyprawa kucharek

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie kalafior zmielić w maszynce, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej, utarty na tarce żółty ser. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy rękami formować kuleczki, zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą kucharek i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, kaszą lub ryżem i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 08.10.2013 10:45
super!!! :-)
Seba 25.11.2011 19:19
pycha
[email protected] 24.11.2011 16:04
uwielbiam kalarior w kazdej postaci :)
ronald88 24.11.2011 11:29
supcio
ronald88 24.11.2011 11:29
supcio

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat