Przepis i sposób przygotowania na: Chocolate chip cookies (amerykańskie ciastka)
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj. W drugiej misce za pośrednictwem miksera lub w makutrze utrzyj masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 8 minut aż będzie puszyste i jasne. Dodaj jajko i ubijaj lub ucieraj jeszcze przez około 5 minut (należy uważać aby masa się nie ścięła). Następnie dodaj sypkie składniki i zmiksuj, na końcu dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj dłonią lub łyżką.
Nabieraj po 2 łyżki masy (jeżeli chcesz aby ciasteczka były mniejsze to 1 łyżkę), formuj kulki i układaj je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe przerwy. Delikatnie uklep - spłaszcz palcami wierzch każdej kulki.
Ciasteczka piecz przez 14 - 15 minut, aż ich brzegi zaczną się rumienić. Ciastka wyjmij z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Z zewnątrz mają być chrupiące, a w środku ciągnące.
Są to ciasteczka dla osób lubiących bardzo słodkie wypieki.