Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłopski kociołek z soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 800 g
pieczarki 400 g
cebula biała 5 sztuk
czosnek ząbki 2 ząbki
soczewica zielona 2 szklanki
papryka czerwona 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyzna 1 pęczek
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 0,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
woda 0,5 l

Porada

Aby pieczarki nie stały się czarne po obraniu i podczas smażenia należy je skropić sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłopski kociołek z soczewicą

Kroki postępowania

1
1. Łopatkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy na minimum 20 minut do lodówki.
Krok 1 - Chłopski kociołek z soczewicą foto
2
2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i paprykę i smażymy do zrumienienia cebulki. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Chłopski kociołek z soczewicą foto
3
3. Po tym czasie wrzucamy mięso (wraz z czosnkiem). Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Chłopski kociołek z soczewicą foto
4
4.
Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i por oraz seler pokrojony w kostkę. Dodajemy także przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Zawartość garnka podlewamy wodą (tak by przykryła całość). Dusimy do miękkości mięsa, warzyw i soczewicy od czasu do czasu mieszając (około 40 minut). Po tym czasie dodajemy przyprawę uniwersalną i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy przez około 2 minuty. Wrzucamy posiekaną nać pietruszki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Danie podajemy samodzielnie lub z pieczywem.
Krok 4 - Chłopski kociołek z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.02.2015 16:11
fajna zupka na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak