Chłopski kapuśniaczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wp bez kości

    1/2 kg
  • cebula

    2 szt
  • pomidory krojone

    1 puszka
  • por

    1 szt
  • ziemniaki

    7 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • marchew

    2 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • kapusta kiszona

    800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać, wraz z mięsem przełożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory wraz z zalewą oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki. Gotować ok. godz. na małym ogniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę. Wszystko dodać do zupy, gotować ok. 5 min. Kapustę obficie przelać zimną wodą, następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić. Dodać do zupy. gotować jeszcze ok. 30 min. Na koniec doprawić zupę do smaku. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.02.2014 11:30
z pomidorkami to bardzo fajny pomysł :)
Katarzyna/kate1980 12.01.2014 22:30
fajny też kapuśniaczek
anemon 12.01.2014 10:26
Bardzo lubię takie połączenie tradycyjnego kapuśniaku z papryką i pomidorami, często właśnie w takiej wersji robię. Twój wygląda bardzo apetycznie.
Iwusia 11.01.2014 23:51
chętnie bym skosztowała
Anna133 11.01.2014 20:45
uwielbiam takei smakołyki
msmors 11.01.2014 19:17
fajny przepis
Marlenka.S 11.01.2014 18:36
bardzo fajny kapuśniaczek
Mysiunia 11.01.2014 18:33
i jest pysznie :)
maciek7 11.01.2014 18:29
przepyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat