Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami

Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula biała

    1 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • jajka

    3 szt
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • marchew

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • pieczarki

    7 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • woda

    2 szklanki
  • natka pietruszki

  • papryka słodka mielona

  • liść lubczyku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

09.09.2017 14:28
Świetne jedzonko :)

bietka

09.09.2017 07:27
Bardzo smaczne jedzonko :)

jejkuchnia

09.09.2017 06:37
Uwielbiam takie chłopskie garnki. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat