Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki , rzodkiewki , ogórka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 - 2 paczki,
kefir 500 ml,
śmietana 18 proc 250 ml,
ogórek zielony 1 szt,
rzodkiewka 1/2 pęczka,
ząbek czosnku
koperek 1/2 pęczka,
sok z cytryny
jajka ugotowane na twardo 2 -3 szt,
cukier 1/2 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki , rzodkiewki , ogórka

Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać. Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić. Liście z łodyżkami również drobno pokroić. Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia wystudzić.

Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.

Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.

Podawać z ćwiartkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.07.2017 23:32
Znakomity chłodnik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak