Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    200 ml
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • śmietana 12%

    200 ml
  • rzodkiewki

    4 szt
  • ogórek

    1 szt (krótki lub gruntowy)
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cukier

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich.
Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ).
Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem 5 minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę.
Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przykryłem przezroczystą folią, wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat