Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
kefir 300 ml
śmietana 12% 100 ml
ocet winny 2 łyżka
koperek
cukier 1 łyżka
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwiną

Botwinkę dokładnie płuczemy, kroimy na około 1 cm kawałki.

Buraczki cienko obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Zalewamy wrzącą wodą tylko o tyle, aby przykryć warzywa. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogdniu.

Dodajemy cukier oraz ocet winny, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Koperek płuczemy, bardzo drobno siekamy.

Dodajemy do botwinki wraz z kefirem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 10.10.2014 23:43
najlepszy chłodniczek
Grazyna0211 10.10.2014 14:24
pyszny chłodnik
monika141 10.10.2014 12:58
pyszny chłodniczek
izapozdro 10.10.2014 12:08
piękny kolor :)
pestka 10.10.2014 09:38
to bardzo smaczny chlodnik
Czyki 10.10.2014 09:27
Wygląda smakowicie:)
wwwiolka 10.10.2014 09:17
Świetny przepis.
Sylwia26 10.10.2014 08:44
ale pyszności
engie23 10.10.2014 08:32
smakowicie wygląda
olkaaa 10.10.2014 07:45
już dawno nie jadłam
Magula 10.10.2014 07:29
bardzo taki lubię
Ola1984 10.10.2014 07:17
Uwielbiam, jeden z moich ulubionych chłodników.
Gracer 09.10.2014 23:09
to jest super przepis
IKrakowianka 09.10.2014 22:10
przepyszny chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak