Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwina 1 pęczek
Szczypiorek cienki 1 pęczek
koper 1 pęczek
marchewki młode 2 sztuki
piertuszka 1 sztuka
rzodkiewka 1/2 pęczku
maślanka 1 litr
cytryna 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
ogórki 2 sztuki
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwiną

Botwinkę płuczemy.
Liście siekamy, buraczki obieramy, jeśli są małe to w całości zostawiamy.

Do garnka wkładamy buraczki, pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę. Posiekana liście, dodajemy sok z cytryny i zalewamy wodą (około 2 szklanek). Gotujemy około 15 min. Studzimy.

Koper i szczypiorek siekamy, ogórek i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do maślanki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do chłodnej botwinki dodajemy maślankę i mieszamy.
Podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w ósemki i posypujemy szczypiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 21.07.2013 11:29
przepyszny chłodnik
Aleksandra/Olcia 21.07.2013 10:12
lubie taki chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak