Chłodnik mleczno-buraczany

Chłodnik mleczno-buraczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zsiadłe mleko

    1 litr
  • buraki ćwikłowe młode

    6 szt
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • jajko

    4 szt
  • śmietana

    1/2 szkl
  • szczypiorek siekany

    4 łyżki
  • koperek

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ogórek

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chłodnik mleczno-buraczany

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać szklanką gorącej wody, gotować kilka minut, zakwasić i wystudzić. Rzodkiewki i ogórek pokroić w krążki, jajka ugotować na twardo. Przed podaniem zmiksować zsiadłe mleko, dodać buraczki, śmietanę, zieleninę, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

romanrafal
romanrafal 08.11.2013 17:42
pięknie ci wyszedł,pycha
Ela15 03.07.2013 08:30
bardzo fajny akurat na tę porę roku:)
Łukasz15 17.10.2012 18:06
Wygląda super
IlonaAlbertos 15.10.2011 21:53
Zapowiada się apetycznie.
Iwona51
Iwona51 12.10.2011 09:29
pycha
Małgorzata113 11.11.2010 09:01
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat