Chłodnik litewski Roberta Makłowicza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    2 szt
  • rzodkiewka

    1/2 pęczka
  • koperek posiekany

    1/2 szklanki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • kefir

    6 szklanek
  • śmietana 18-procentowa

    1/2 szklanki
  • sól

  • boćwina

    1 pęczek
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boćwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut.Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 02.12.2013 18:44
super kolorek, zjadło by się
gusia1000 07.07.2013 19:18
Pysznie wygląda i na pewno smakuje.
Rafał10 04.07.2013 10:06
super pomysł! szybkie i smakowite danie
Ola1984 03.07.2013 06:53
Bardzo lubię chłodnik litewski. Niezastąpiony na upały.
Gary Michy 02.07.2013 23:28
Mniam pycha! :0
treonina 02.07.2013 21:58
super! pewnie też tak samkuje
Pyszota 02.07.2013 20:51
super wygląda
Olga_SK 02.07.2013 20:45
przepysznie wygląda!
migotka28 02.07.2013 20:25
smakowicie wygląda
Piotr-21 02.07.2013 19:41
bardzo dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat