Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek (z buraczkami)
bulion 500 ml
kefir 800 ml
koper świeży 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
ogórek gruntowy 2 szt
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Porada

Zamiast kefiru można dodać zsiadłe mleko.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Buraczki drobno posiekać, łodyżki pokroić. Włożyć do garnka i gotować przez 5-6 min. Ostudzić.
Do ostudzonej botwinki dodać kafir, przeciśnięty czosnek, posiekany koper i szczypiorek, starte ogórki. wymieszać. doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem mocno schłodzić.
Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.06.2016 13:27
ładnie wygląda
ilka01 28.06.2016 13:00
super przepis :)
jagoda5913 28.06.2016 12:43
pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 28.06.2016 12:30
mniam mniam idealny n lato
Futka 28.06.2016 10:50
Przepyszny chłodnik :D
Babeczka35 28.06.2016 08:09
Musi być pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak