Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek (z buraczkami)
  • bulion

    500 ml
  • kefir

    800 ml
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • ogórek gruntowy

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki drobno posiekać, łodyżki pokroić. Włożyć do garnka i gotować przez 5-6 min. Ostudzić.
Do ostudzonej botwinki dodać kafir, przeciśnięty czosnek, posiekany koper i szczypiorek, starte ogórki. wymieszać. doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem mocno schłodzić.
Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
asiatok
Zamiast kefiru można dodać zsiadłe mleko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 30.06.2016 13:27
ładnie wygląda
ilka01 28.06.2016 13:00
super przepis :)
jagoda5913 28.06.2016 12:43
pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 28.06.2016 12:30
mniam mniam idealny n lato
Futka 28.06.2016 10:50
Przepyszny chłodnik :D
Babeczka35 28.06.2016 08:09
Musi być pyszny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat