Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    1 1/2 litra
  • śmietana

    250 ml
  • botwinka

    1 pęczek
  • filet z kurczaka

    10 dag
  • ogórek

    2 szt.
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • jajko ugotowane na twardo

    6 szt.
  • sól do smaku

  • cukier

    5 gram
  • Kwas cytrynowy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę i ogórki , zieleninę i mięso. Całość zamieszać przyprawić solą i cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić cząstki jajek i odstawić w chłodne miej scena kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
idealme 18.04.2014 18:40
wygląda pysznie!
Wafelek2601 18.04.2014 18:39
Zapowiada się super
mysza75 18.04.2014 18:38
pyszny chłodnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat