Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 1
rzodkiew pęczek
botwinka 1
sól
pieprz
koper świeży pół pęczka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Kroki postępowania

1
Buraczki z botwinki odcinam, myje,obieram i kroje w kostkę razem z liśćmi łodygi.
Krok 1 - Chłodnik litewski foto
2
Do garnka wrzucam posiekaną botwinkę zalewając ją wodą i dodając łyżkę octu i ok. 1,5 łyżki vegety.
Krok 2 - Chłodnik litewski foto
3
Tak gotuje ok 15 min, aż wszytko zmięknie. Odstawiam do wystygnięcia. Rzodkiewkę i ogórek ścieram na dużych oczkach na tarce.Szczypiorek i koperek drobno kroję.
Krok 3 - Chłodnik litewski foto
4
Wrzucam wszystkie składniki do ugotowanej botwinki i dolewam ok. 800 ml maślanki.
Krok 4 - Chłodnik litewski foto
5
Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Podajemy z jajkiem.S M A C Z N E G O ! ! !
Krok 5 - Chłodnik litewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 12.06.2013 21:46
jeszcze takiego nie jadłam
berys18 12.06.2013 18:56
bardzo apetyczny chłodnik
Megg 12.06.2013 17:47
wygląda bardzo smakowicie
IwonaDD 12.06.2013 16:29
pyszne to!
Marta1986 12.06.2013 15:00
pyszności mniam
Adamorek 12.06.2013 14:50
smak wiosny
Paolcia 12.06.2013 14:31
wygląda bardzo apetycznie
bogusia19 12.06.2013 14:25
pyszny ten chłodnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak