Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    1
  • rzodkiew

    pęczek
  • botwinka

    1
  • sól

  • pieprz

  • koper świeży

    pół pęczka
  • ocet

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik litewski foto
Buraczki z botwinki odcinam, myje,obieram i kroje w kostkę razem z liśćmi łodygi.
Krok 2 - Chłodnik litewski foto
Do garnka wrzucam posiekaną botwinkę zalewając ją wodą i dodając łyżkę octu i ok. 1,5 łyżki vegety.
Krok 3 - Chłodnik litewski foto
Tak gotuje ok 15 min, aż wszytko zmięknie. Odstawiam do wystygnięcia. Rzodkiewkę i ogórek ścieram na dużych oczkach na tarce.Szczypiorek i koperek drobno kroję.
Krok 4 - Chłodnik litewski foto
Wrzucam wszystkie składniki do ugotowanej botwinki i dolewam ok. 800 ml maślanki.
Krok 5 - Chłodnik litewski foto
Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Podajemy z jajkiem.S M A C Z N E G O ! ! !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena87 12.06.2013 21:46
jeszcze takiego nie jadłam
berys18 12.06.2013 18:56
bardzo apetyczny chłodnik
Megg 12.06.2013 17:47
wygląda bardzo smakowicie
IwonaDD 12.06.2013 16:29
pyszne to!
Marta1986 12.06.2013 15:00
pyszności mniam
Adamorek 12.06.2013 14:50
smak wiosny
Paolcia 12.06.2013 14:31
wygląda bardzo apetycznie
bogusia19 12.06.2013 14:25
pyszny ten chłodnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat