chłodnik jeżynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino czerwone wytrawne

    1 litr
  • jeżyny

    1 kg
  • miód płynny

    1/2 szkl
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżyny obrać, umyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. wino wymieszać z miodem i przecierem jeżynowym. do stopionego masła dodać mąkę i przesmażyć, nie rumieniąc powoli dodawać wino z jeżynami. gotować kilka minut, aż zupa zgęstnieje, dosłodzić do smaku i ostudzić. podawać mocno schłodzone polane śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 08.12.2013 20:17
Niebo w gębie!
Łukasz15 01.09.2013 09:31
Wygląda przepysznie
Krystyna32 26.11.2012 14:49
extra
Seba 19.09.2012 18:21
super
misia53 24.08.2012 11:12
o, to pewnie smaczne...
teresa18 23.08.2012 20:59
a to cos nowego
jeta72 23.08.2012 10:21
rewelacja!!!
Aleksandra15 20.08.2012 20:54
świetny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat