Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik botwinkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
woda 1,5 szklanki
ogórek zielony 2 szt
koperek 1 pęczek
kefir 400 ml
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
jajka ugotowane na twardo 2 szt
ziemniaki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik botwinkowy

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę, posolić. Dodać pokrojone buraczki i ziemniaki. Gotować około 10 minut.
Krok 1 - Chłodnik botwinkowy foto
2
Dodać dokładnie umyte i pokrojone liście buraczków.Gotować 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Krok 2 - Chłodnik botwinkowy foto
3
Dodać kefir.
Krok 3 - Chłodnik botwinkowy foto
4
Dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz posiekany koperek.
Krok 4 - Chłodnik botwinkowy foto
5
Doprawić chłodnik pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Krok 5 - Chłodnik botwinkowy foto
6
Ugotowane jajka pokroić na spore kawałki i dodać do zupy. Podawać mocno schłodzoną.
Smacznego :)
Krok 6 - Chłodnik botwinkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.08.2014 14:26
mój ulubiony,uwielbiam
agnieszka214 26.08.2014 15:37
bajeczny pomysł na zupke
Kuchenka 26.08.2014 14:21
wygląda ładnie, szkoda że tylko pogoda na chłodnik nie dopisuje
Wafelek2601 26.08.2014 13:30
Mój ulubiony
Bernadeta1 26.08.2014 13:24
mój ulubiony chłodnik i najczęściej robiony, pyszny
asiczekz 26.08.2014 13:20
uwielbiam taki
Adamorek 26.08.2014 12:18
mój ulubiony
kasiaw 26.08.2014 11:55
Bardzo smaczne Polecam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak