Chłodnik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

  • ogórek

    1 sztuka
  • koperek

    1/2 pęczka
  • buraki

    3 sztuki
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • kefir

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik foto
Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, botwinkę drobno kroimy.
Krok 2 - Chłodnik foto
Tak przygotowane buraczki zalewamy woda dodajemy 2 łyżki cukru i pól łyżeczki soli – gotujemy ok 20 minut.
Krok 3 - Chłodnik foto
Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy.
Krok 4 - Chłodnik foto
Do ogórka dodajemy kefir i jogurt naturalny.
Krok 5 - Chłodnik foto
Następnie dodajmy przestudzone buraczki ok 5 -6 łyżek oraz ok. 3 chochelki barszczyku. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku – dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Chłodnik foto
Gotowy chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 19.02.2014 09:04
super chłodnik
krokus 31.01.2014 11:03
Tak najlepiej smakuje w upały :)
aniagdz 31.01.2014 08:46
oj lubię zwłaszcza w lato:)
Megg 31.01.2014 01:29
Super smaczny chlodnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat