Chlebki do żurku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    650 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • woda ciepła

    1 1/2 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, do dużej miski przesiać mąkę, dolać olej, sól, białko i rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrobić energicznie ok. 10 minut. Po tym czasie nakryć miskę czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyrobić ciasto jeszcze raz, tym razem krótko i uformować z niego 6 chlebków. Uformowane chlebki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić przykryte na 30 minut żeby wyrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 19.04.2016 08:46
fajny chlebek
ben-ka 13.04.2016 08:48
Bardzo ładne.
jagoda5913 13.04.2016 00:17
super chlebki
gusia1000 13.04.2016 00:10
ładnie wyglądają.
endzi 12.04.2016 21:20
Ale swietne musze wyprobowac!
bertpvd 12.04.2016 20:58
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat