Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki do żurku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 650 g
drożdże świeże 50 g
woda ciepła 1 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki do żurku

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, do dużej miski przesiać mąkę, dolać olej, sól, białko i rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrobić energicznie ok. 10 minut. Po tym czasie nakryć miskę czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyrobić ciasto jeszcze raz, tym razem krótko i uformować z niego 6 chlebków. Uformowane chlebki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić przykryte na 30 minut żeby wyrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.04.2016 08:46
fajny chlebek
ben-ka 13.04.2016 08:48
Bardzo ładne.
jagoda5913 13.04.2016 00:17
super chlebki
gusia1000 13.04.2016 00:10
ładnie wyglądają.
endzi
endzi 12.04.2016 21:20
Ale swietne musze wyprobowac!
bertpvd 12.04.2016 20:58
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak