Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek żytnio-owsiany z pestkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej 600 g
mąki owsianej 400 g
drożdży 5 g
wody 700 ml
soli 1 łyżeczka
cukru szczypta
olej roślinny
pestki dyni
pestki słonecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek żytnio-owsiany z pestkami

Drożdże połączyć z wodą i szczyptą cukru, dobrze wymieszać. Obie mąki przesiać do miski i połączyć z drożdżami. Wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni lub słonecznika. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych olejem i ponownie odstawić aby ciasto podwoiło swoją objętość na ok. 35-40 minut.Przed włożeniem do piekarnika ciasto można zwilżyć wodą i posypać ziarnami.

Piec w temp.220 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.10.2013 16:53
Super chlebuś.
dorotka0000025 01.10.2013 09:41
fajny pomysl
Ania321 30.09.2013 12:47
taki domowy, świeży chlebek na śniadanie...super :)
2milutka 30.09.2013 12:25
pyszny domowy chlebus;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak