Chlebek żytnio-owsiany z pestkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki żytniej

    600 g
  • mąki owsianej

    400 g
  • drożdży

    5 g
  • wody

    700 ml
  • soli

    1 łyżeczka
  • cukru

    szczypta
  • olej roślinny

  • pestki dyni

  • pestki słonecznika

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże połączyć z wodą i szczyptą cukru, dobrze wymieszać. Obie mąki przesiać do miski i połączyć z drożdżami. Wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni lub słonecznika. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych olejem i ponownie odstawić aby ciasto podwoiło swoją objętość na ok. 35-40 minut.Przed włożeniem do piekarnika ciasto można zwilżyć wodą i posypać ziarnami.

Piec w temp.220 stopni przez 40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 01.10.2013 16:53
Super chlebuś.
dorotka0000025 01.10.2013 09:41
fajny pomysl
Ania321 30.09.2013 12:47
taki domowy, świeży chlebek na śniadanie...super :)
2milutka 30.09.2013 12:25
pyszny domowy chlebus;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat