Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 700 g
mąka orkiszowa typ 2000 150 g
mąka żytnia razowa typ 2000 150 g
ziarna amarantusa 2 łyżki
ostropest mielony 1 łyżka
słonecznik łuskany 150 g
sól 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
maślanka 1/2 litra
woda letnia 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową oraz mąkę żytnią razową.
Krok 1 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
2
Dosypać ziarna amarantusa oraz ostropest mielony, wymieszać.
Krok 2 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
3
Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do miski.
Krok 3 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
4
Wsypać sól, za każdym razem dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 4 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
5
Dosypać cukier i wymieszać.
Krok 5 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
6
Świeże drożdże pokruszyć i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 6 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
7
Na końcu maślankę zmieszać z wodą i wlać do miski.
Krok 7 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
8
Dobrze wymieszać łyżką drewnianą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 8 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
9
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do trzech silikonowych foremek, pozostawić jeszcze przez 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 9 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
10
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 10 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Chlebek żytnio - orkiszowy na rozwodnionej maślance. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 20.05.2015 18:28
NIE MA TO JAK SWÓJ , DOMOWY , ZDROWY CHLEBUŚ:)
gosia56 10.05.2015 10:13
na pewno pyszny chlebek;)
adelajda 05.05.2015 15:27
Pyszny domowy chlebuś :)))
Renata9 30.04.2015 11:04
Bardzo dziękuję za wszystkie miłe komentarze :-)
Piter 31 30.04.2015 10:56
Rewelacyjnie wygląda.
ben-ka 30.04.2015 09:23
Świetny chlebek upiekłaś.
Futka 30.04.2015 09:03
Wspaniały, smaczny i pachnący chlebek domowy :) Taki jest najlepszy :)
Babeczka35 30.04.2015 07:44
Super chlebek:)
Alex_M 30.04.2015 07:20
zdjęcie nr 10 - prawie jakbym zajrzała do własnego piekarnika :D super chlebki
Internetowa Kuchnia 29.04.2015 23:02
uwielbiam chlebek orkiszowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak