Chlebek ze smażoną cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    7 dag
  • cebula

    3 średnie sztuki
  • woda

    650 ml
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • słonecznik

    50 g
  • olej

    3 łyżki
  • kasza manna

    1 czubata łyżka
  • masło

    do wysmarowania blaszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju do zrumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę i usmażoną cebulę przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. (jak jest chłodniej to dłużej). Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do 3 foremek (o wymiarach 12 x 30 cm) wysmarowanych masłem i posypanych słonecznikiem. Posypujemy kaszą manną i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Gdy ciasto wyrośnie foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Po ok. 25 minutach temperaturę zwiększamy do 200 C. Pieczemy jeszcze ok. 45 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 21.01.2014 12:22
smacznie wyglada
jeta72 22.07.2013 08:43
smaczny chlebuś :-)
Botwinka 22.06.2013 14:47
Domowy chlebuś,rewelacja :)
Bernadeta1 24.01.2013 00:41
pychota taki chlebek
Dorian 05.12.2012 08:09
super
pierniczkowo 24.11.2012 13:14
oj pachniało pachniało, a jeszcze lepiej smakowało, zwłaszcza z mlekiem:)
Poison1988 23.11.2012 19:40
świetny :) ale musiało pachnieć, mmmm :)
olkaaa 15.11.2012 08:51
fajny pomysł
cooleczka 28.10.2012 11:59
fajny
Ela15 19.10.2012 14:26
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat