Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    chlebowa typ 1050 1 kg
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • sezam czarny

    1 łyżka
  • żurawina suszona

    50 g
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
Krok 2 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Dosypać słonecznik, płatki owsiane, czarny sezam i żurawinę, ponownie wymieszać.
Krok 3 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.
Krok 4 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Kolejno dosypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.
Krok 5 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.
Krok 6 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Na końcu wlać letnią wodę.
Krok 7 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 8 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
Krok 9 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 10 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Chlebek z ziarnami na mące chlebowej foto
Smacznego !
Renata9
Bardzo dobry domowy chlebek upieczony na świeżych drożdżach z dodatkiem ziaren. Polecam na śniadanko z ulubionym dżemem. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat