Chlebek z majerankiem i pestkami dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    30 dag
  • mąka pszenna

    200 dag
  • sól

    1 łyżka
  • majeranek

    2 łyżki
  • pestki dyni

    3/4 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda

    250 ml
  • mleko

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek z majerankiem i pestkami dyni foto
Drożdże rozprowadzić w mleku ze szczyptą cukru i pozostawić aby zaczęły pracować. Mąki przesiać przez sito dodać do nich oliwę z oliwek, wodę, sól oraz rosnące drożdże. Wyrobić ciasto.
Krok 2 - Chlebek z majerankiem i pestkami dyni foto
Pod koniec wyrabiania dodać majeranek oraz pestki dyni. Wyrabiać jeszcze około 8 minut. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chlebek z majerankiem i pestkami dyni foto
Ciasto wyrobić ponownie i przełożyć do formy. Znów pozostawić by wyrosło.
Krok 4 - Chlebek z majerankiem i pestkami dyni foto
Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 28.09.2013 08:20
Swojski chlebek, to jest pyszny;)
sylwia_mc 28.09.2013 07:39
Mam pytanie czy ilość składników jest napewno dobrze podana?
Krakowianka 27.09.2013 11:20
swoje pieczywo najlepsze i najzdrowsze!
Magula 27.09.2013 08:55
Nie ma to jak domowe pieczywko, sama rzadko robię ale bardzo lubię takie świeże wypieki.
Aga-25 27.09.2013 08:10
na śniadanie super
Agnieszka-87-25 27.09.2013 08:02
lubię takie chlebki
Renata9 27.09.2013 07:39
pyszny chlebek, na pewno go wypróbuje
sylwia_mc 27.09.2013 07:10
Bardzo fajny przepis, porywam go
IZABELA29 27.09.2013 06:56
chętnie taki zrobię
pati100015 27.09.2013 03:59
pyszne pieczywko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat