Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z kaszą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kuskus 2/3 szklanki
woda ciepła 2,5 szklanki
cukier 1/2 łyżki
drożdże 50 g
mąka żytnia 1,5 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
mąka pszenna 1 kg
sól 1,5 łyżki
olej rzepakowy 5 łyżek
kefir 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z kaszą

Kroki postępowania

1
* Użyłam mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 650.
Kaszę przygotować z osoloną wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić.
Krok 1 - Chlebek z kaszą foto
2
W wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić świeże drożdże, odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Chlebek z kaszą foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Krok 3 - Chlebek z kaszą foto
4
Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir, olej i kaszę.
Krok 4 - Chlebek z kaszą foto
5
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chlebek z kaszą foto
6
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Chlebek z kaszą foto
7
Jak bochenki urosną, naciąć je ukośnie ostrym nożem i posmarować wodą.
Krok 7 - Chlebek z kaszą foto
8
Chlebki piec w 200 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone bochenki ostudzić na kratce kuchennej.
Krok 8 - Chlebek z kaszą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 17.04.2014 19:14
Ciekawy chlebuś. Z chęcią bym taki spróbowała.
agnieszka214 17.04.2014 16:45
takiego chlebka nie jadłam musze kiedyś wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak