Chlebek z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kuskus

    2/3 szklanki
  • woda ciepła

    2,5 szklanki
  • cukier

    1/2 łyżki
  • drożdże

    50 g
  • mąka żytnia

    1,5 szklanki
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 kg
  • sól

    1,5 łyżki
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • kefir

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek z kaszą foto
* Użyłam mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 650.
Kaszę przygotować z osoloną wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić.
Krok 2 - Chlebek z kaszą foto
W wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić świeże drożdże, odstawić na kilka minut.
Krok 3 - Chlebek z kaszą foto
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Krok 4 - Chlebek z kaszą foto
Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir, olej i kaszę.
Krok 5 - Chlebek z kaszą foto
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chlebek z kaszą foto
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 7 - Chlebek z kaszą foto
Jak bochenki urosną, naciąć je ukośnie ostrym nożem i posmarować wodą.
Krok 8 - Chlebek z kaszą foto
Chlebki piec w 200 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone bochenki ostudzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 17.04.2014 19:14
Ciekawy chlebuś. Z chęcią bym taki spróbowała.
agnieszka214 17.04.2014 16:45
takiego chlebka nie jadłam musze kiedyś wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat