Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek włoski
Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki, wlewamy porcjami wodę, zagniatamy ciasto, pod koniec dolewamy oliwę.
2. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy koncentrat i paprykę, do trzeciej zioła, szpinak i mąkę (aby ta część miała taką samą konsystencję jak pozostałe)Ciasta kolorowe zagniatamy do połączenia składników.
Naczynia z ciastem przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do podwojenia objętości.
3. Keksówkę 30x10 smarujemy oliwą.Na dno kładziemy ciasto czerwone (najlepiej robić to dłońmi posmarowanymi oliwą).Z białego ciasta formujemy podłużny pasek i układamy go do blaszki, na wierzch kładziemy ciasto ze szpinakiem.
Blaszkę przykrywamy ściereczką i jeszcze raz pozwalamy ciastu podrosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wierzch ciasta smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu, chlebek studzimy na kratce.